Detacheerders zien minimale omzet daling in derde kwartaal

9 november 2020, 08:18

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de branchevereniging voor detacheringsorganisaties, ziet de omzet als gevolg van het Covid-19 virus in het derde kwartaal bescheiden krimpen met 3% dalen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de MarktMonitor die de branchevereniging vandaag publiceert.

Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is van 7,6% gedaald naar 6,6%. De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt. De omzet van de detacheerders markt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op 6,2 miljard euro.

Voorzitter Maikel Pals: ‘Ondanks het feit dat de omzet van onze sector gedaald is houden we ons goed staande. Niemand ontkomt in deze tijd aan een krimpende markt. Op basis van de omzet zien we onder detacheerders een jaar-op-jaar omzetkrimp van -9,4% (en -3,0% in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal). In het tweede kwartaal bedroeg die jaar-op-jaar krimp nog -12,0%. Wat dat betreft zie je echt een duidelijk verschil tussen de uitzendwereld en de wereld van detacheerders. Uitzenders laten namelijk in het derde kwartaal een omzetkrimp van bijna -11% zien, in het vorige kwartaal was dat maar liefst bijna -18%. Dus met deze beperkte kwartaalkrimp van 3% mogen we tevreden zijn. Dat heeft absoluut te maken met de aard van het werk. Hoe dit laatste kwartaal van het jaar eruit gaat zien is spannend. Het herstel van afgelopen maanden zal vertraging oplopen door de 2e Coronagolf. Maar het is een voordeel dat de detacheringswereld beduidend minder heftige schommelingen kent als gevolg van positieve en negatieve economische veranderingen’

Branches en vakgebieden

Ondanks Corona heeft de economie in het derde kwartaal op sommige plekken weer veerkracht laten zien. Er krabbelen sectoren op. Branches waar de detacheerders traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn.
Denk aan de Industrie, ICT & Telecom en de publieke sector. De industriële krimp die in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal nog 28.6% bedroeg, is nu verbeterd in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal met een groei van 13.6%. De andere traditioneel sterk bemenste sectoren, ICT & Telecom en de publieke sector, laten tevens ook een groei zien ten opzichte van het 2e kwartaal met respectievelijk 5.5% en 5.2%. Branches die het moeilijker hebben zijn de toeristische sector en de bouw.

Kijk je naar de vakgebieden dan zie je de ICT-, financiële en engineeringsfuncties zich herstellen. Net als het aantal juristen. Met maar liefst 18% groei ten opzichte van een kwartaal eerder doen zij het goed. Dat komt vooral door inhuur door de overheid op het gebied van het opstellen van en de uitvoering van wetgeving rondom de Corona maatregelen.

Vast dienstverband voor ‘pareltjes’

Uit het onderzoek blijkt dat de gedetacheerde die een vast dienstverband heeft bij het detacheringsbureau is gestegen van 57,1% naar 58,1%. Pals: ‘Je ziet steeds vaker dat werkgevers die gedetacheerden -waar vraag naar is- langer aan zich weten te binden. Als detacheerder weet je dat er vraag is naar deze ‘pareltjes’ en dat je voldoende werk hebt, nu en in de toekomst.’
VvDN-leden krijgen een gedetailleerd verslag van het onderzoek inclusief persoonlijke duiding.

De VvDN is voornemens dit onderzoek ieder kwartaal te publiceren via een persbericht. De cijfers m.b.t. het derde kwartaal worden op 8 februari a.s. bekend gemaakt.