Hoe gaat het met detacheerders in coronatijd?

8 juni 2020, 09:25

Wat merken detacheerders van de coronacrisis? Volgens VvDN-voorzitter Maikel Pals moeten we het vertraagde effect in deze gezonde sector niet onderschatten. Maar detacheerders bewijzen juist nu dat zij voorzien in de behoefte aan flexibiliteit bij bedrijven. ‘Volgend jaar zullen we dan ook een versnelde groei zien.’
(Bron: ZiPconomy)

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft een enquête gehouden onder haar leden om een beeld te krijgen van de effecten van de coronacrisis op de detacheringsbranche. Vijf vragen aan voorzitter Maikel Pals die de uitkomsten toelicht.

Hoe zwaar wordt de detacheringsbranche geraakt door de coronacrisis?

“Natuurlijk merken onze leden de effecten hiervan, maar het verschilt echt per detacheerder. Grote leden, die meer gediversificeerd zijn, kunnen de teruggang in de bepaalde sectoren redelijk opvangen door te switchen naar sectoren met een blijvende of zelfs groeiende vraag bij de overheid en bijvoorbeeld in de bancaire en juridische sector. Dat geeft ook meteen aan dat detacheerders voorzien in de behoefte aan flexibiliteit bij bedrijven, terwijl wij tegelijkertijd werkzekerheid aan onze mensen bieden.

“Maar er zijn ook leden die heel zwaar zijn getroffen, vooral als zij zich gespecialiseerd hebben in een niche of specifieke sector die hard wordt geraakt door de coronacrisis.

“Door de groei van het afgelopen jaar schatten onze leden de gemiddelde omzetdaling dit jaar op 3%. Maar zij zien wel een gemiddelde terugval in de vraag bij opdrachtgevers van 37% op dit moment door de coronacrisis.”

Een omzetdaling van 3% valt mee vergeleken met de uitzendsector, die de gemiddelde omzet de afgelopen periode met 17% zag dalen (ABU Marktmonitor)?

“In het algemeen zijn detacheerders bij economische teruggang laatcyclischer dan uitzenders. Je ziet dat detachering geen vast onderdeel van de flexschil uitmaakt. De uitkomst van onze enquête is ook een bevestiging dat detachering zich minder richt op ‘ziek en piek’ en meer op projectmatig werk waarbij projecten langdurig zijn, een hogere mate van kennis en vakspecialisatie vereisen. Cruciale projecten lopen wel door.

“Maar de vraag naar de inzet van gedetacheerden op nieuwe projecten is dus met 37% afgenomen. Niet voor niets zegt 55% van onze leden dat zij de grootste terugval pas later dit jaar verwachten. De effecten van de coronacrisis zullen voor onze sector vanaf het derde kwartaal pas echt zichtbaar worden.”

Het gehele artikel leest u op ZiPconomy